Akne (Sivilce) tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?
Aşağıda aknenin ve akne izlerinin giderilmesi amacıyla sıklıkla kullanılan yöntemler hakkında bilgi verilmiştir ancak tüm diğer hastalıklarda olduğu gibi yöntemin kişiye özel planlanması gereklidir. Dermatoloji Uzmanı muayene ettikten sonra o hasta için uygun olan yöntemi belirler ve tedaviyi planlar. Bilinçsizce kullanılan yanlış ilaç kombinasyonları problemi daha da arttıracaktır.
1. Topikal (Haricen kullanılan) İlaçlar
Aknenin kremlerle tedavisinde retinoik asit, adapalen, benzoil peroksit, azelaik asit, antibiyotik içeren kremler veya doktorun tarifiyle hazırlanan (Majistral) solüsyonlar kullanılır.
Dermatoloji uzmanı bu kremlerin hangisinin veya hangilerinin kullanılmasının uygun olduğunu hastasının durumuna göre belirler ve uygun tedaviyi seçer. Her krem her hasta için uygun değildir ve doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
Bu kremlerin hepsinin kullanım sırasında oluşabilecek az ya da çok kızarıklık, soyulma, yanma veya batma hissi şeklinde yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler nedeniyle ilaçların kesilmemesi gereklidir. İlaçlara en az 3 ay süreyle devam edilmelidir. Bu süre sonunda tekrar doktora başvurulmalı ve eğer düzelme olduysa tekrarlamaması için idame süreci planlanılmalıdır.
Aknede en sık yapılan hatalardan biri antibiyotik içeren kremleri tek başına kullanmaktır. Bu kremler mutlaka antibiyotik içermeyen bir başka topikal ajan ile kombine edilmelidirler yoksa bakterilerde direnç gelişimi oluşması ve başarısızlık kaçınılmazdır.
2. Sistemik İlaçlar
İzotretinoin; Özellikle şiddetli akne, kistik akne ve tekrarlayan akne durumlarında tercih edilen bir A vitamin türevidir. Sadece doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılabilen bu ilaç, tedavi süresi boyunca bazı yan etkilere (dudaklarda kuruma, ciltte kuruluk, konjonktivit vs.) neden olmakla birlikte tedavinin sonuçları oldukça başarılıdır. Bu ilacı kullandıktan sonra aknenin tekrarlama riski çok azdır.
Antibiyotikler
Hormonal ilaçlar; Hormonal bozukluğu ve polikistik over sendromu olan hastalarda hormonal tedavi gerekebilir.
3. Diğer Yöntemler
Kriyoterapi
Akneye bağlı nodül ve kist oluşumu durumunda nodüllerin iyileştirilmesi amacıyla uygulanır. Soğuk gaz ile dondurarak yakma işlemidir.
Kimyasal peelingler
Hafif akneler iz bırakmadan geçerken, orta ve şiddetli akne vakalarında orta ve derin sivilce izleri görülebilir. Hem aknenin tedavisinde hem de oluşmuş izlerin tedavisinde kullanılabilen kimyasal peeling çeşitleri mevcuttur.
Akne tedavisinde sıklıkla salisilik asit ya da AHA (Alfa hidroksi asitler) içeren peelingler tercih edilir. Akne izleri çok belirginse daha derin etkisi olan TCA (Trikloroasetik asit) içeren peelingler de tercih edilebilir.
Hastanın durumuna uygun olan kimyasal ajan Dermatolog tarafından seçilir ve işlem muayenehane şartlarında uygulanır.
Salisilik asit ya da AHA (Alfa hidroksi asitler) içeren peelingler yapıldıktan sonra hafif bir kızarıklık veya kabuklanma görülebilir, ama bu durum kişinin sosyal hayatını ve işe gitmesini etkilemez. Seans sayısı ortalama 5-10 arasındadır ve seanslar ilerledikçe akne izlerinde iyileşme ve cildin genelinde gençleşme görülür.
TCA (Trikloroasetik asit) içeren peelingler yapıldıktan sonra ciltte kahverengileşme ve yoğun soyulma olacağı için hastanın birkaç gün süreyle sosyal hayatı etkilenebilir.
Mezoterapi ve Mikroneedling
Lazer Yöntemi
Hem aknenin hem de oluşmuş izlerin giderilmesinde kullanılabilen laserler mevcuttur.
Bazı lazerler cildin üst tabakasını soyarak hem sivilce izlerinde azalma ve hem de kollajen sentezinde artmaya neden olurlar. Bu sayede yüzeyel çukurlar kaybolurken, derin olanlarda gözle görülür bir azalma oluşur. Kollagen sentezinin artışı cildi sıkılaştırır ve daha pürüzsüz görünmesini sağlar.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Aknelerle bilinçsiz bir şekilde oynamak ve onları sıkmak akne izlerinde artışa neden olduğundan bu konuda dikkatli olmanız gereklidir.
Cildinizin temizliğini önem verin, PH değeri 5,5 civarında olan ve akneli ciltlere uygun temizleyicileri tercih edin.
Kozmetik etkili bakım kremleri veya tonikler kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın hatta onun önerdiği ürünleri kullanın.
Her cildin nemlendirici kreme ihtiyacı olmadığını unutmayın, gereksiz kullanılan nemlendirici kemlerin akne oluşumunu arttıracağını unutmayın.
Özellikle nodülokistik akne sorunu olan erkekler tıraş olurken jilet yerine elektrikli makineleri tercih etmelidirler.
Akneli ciltlerde makyaj malzemesi kullanmak istiyorsanız yağsız ve hipoallerjik makyaj malzemelerini tercih edin.