Geriatrik Yaş Grubunda Önleyici ve Destekleyici Uygulamalar ( Yaşlı Tıbbı – Yaşlı Sağlığı )

older-people1

Yaşın ilerlemesi ile birlikte insan vücudunda ortaya çıkan değişiklikleri anlamak, onları saygı ve sevgiyle kabul etmek çok önemlidir. Sürekli değişim döngüsü içinde olan yaşam, insan hayatını da çeşitli evrelerden geçirerek farklı deneyimler yaşatır.

Bu yazıyı yazmakta amacım, ileri yaşın getirdiği bedensel değişiklikleri Çin Tıbbı perspektifinden açıklamak ve bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmek  için yapılabilecek uygulamaları anlatmaktır.

Hem Çin Tıbbı, hem de başka pek çok kadim gelenek, insan yaşamının evrelerini mevsimlere, belli elementlere ya da ayın evrelerine benzetir.

Çocukluk dönemi;  ilkbahar mevsimi, yeniay evresi, tahta elementi

Gençlik; erken yaz, büyüyen ay, ateş elementi

Erişkinlik; yaz, dolunay, toprak elementi

Orta yaş;  sonbahar mevsimi, küçülen ay, metal elementi

Yaşlılık dönemi; kış mevsimi, balsamic ay, su elementi

Bu sürekli değişim döngüsü kaçınılmazdır ve gereklidir. Mevsimleri düşünürseniz her zaman ilkbahar ya da yaz mevsimini yaşamak mümkün olmadığı gibi, iyi de değildir. Hava sürekli sıcak kalsa ve yağmur yağmazsa dünya kavrulur ve bu durum yaşamla bağdaşmaz. Yani her evre, her mevsim gereklidir ve kendine özgü bir güzelliği vardır.

Bu yazıda konumuz yaşlılık dönemi, yani Çin Tıbbına göre su elementi hakimiyetinde yaşanan bir dönem. Duygusal düşünsel açıdan su elementinin arttığı, bedensel açıdan ise suyun azaldığı bir dönemdir bu dönem.

Anlamak için önce biraz su elementinin işlevinden bahsedelim.

Su nasıl doğada hayat kaynağıysa, herşeyi besleyip büyütüyorsa, vücudumuzda da su elementinin görevi budur. Etkisi, sadece ilgili olduğu organlarla sınırlı değildir, tüm vücudun temel yaşam enerjisi bu elementte saklıdır. Doğuştan getirilen böbrek Öz’ü (Essence), kişinin sağlığı açısından en önemli kriterdir.

Su elementi vücudumuzda böbrekler, idrar yolları, kemikler ve kulaklarımızı yönetir. Yaşlılık döneminde su enerjisinin azalması da en çok bu organlarda kendisini gösterir. Kemik erimesi, hareket kısıtlılıkları, ağrılar, böbrek fonksiyonlarının azalması, idrar problemleri, işitme kayıpları, geriatrik yaş grubunda en sık görülen problemlerdendir.  Suyun azalması her şeyi kurutur, cilt kurur, kemiklerin suyu azalır böylece kırılganlaşır.

Su elementi duygusal, düşünsel açıdan ise bilgelik, hoşgörü, alçakgönüllülük temalarıyla bağlantılıdır. Dolayısıyla sağlıklı çalışan bir su elementi, yaşlı bireyde, suya özgü bu niteliklerin ifade bulmasını sağlayacaktır.

Peki Çin Tıbbı ile bu yaş grubuna nasıl yardımcı olunabilir?

  • Kişiye özgü değerlendirme yapılarak mevcut durum değerlendirilir
  • Akupunktur tedavisi ile bedensel enerjinin sağlıklı akışı sağlanabilir, ağrılar giderilip, hareket kısıtlılıkları azaltılabilir,
  • Su elementini destekleyecek bitkisel öneriler ile su elementi güçlendirilip kemik ve böbrek sağlığı korunabilir,
  • Mevcut problemleri azaltacak bir beslenme programı hazırlanabilir,
  • Çin Tıbbının bedensel uygulaması olan Qigong egzersizleri sayesinde hem zindelik hem de sağlığın korunması sağlanır
Kategoriler:

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s